Σαραγλί χωρίς ζάχαρη μόνο με μέλι

ΑΠΟ melikoukouna
325 προβολές
A + A -
RESET

Το σαραγλί ή τυλιχτός μπακλαβάς είναι ένα από τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Παρακάτω σας βρήκα μια εύκολη συνταγή για να παρασκευάσετε το αγαπημένο σας γλυκό στο σπίτι.

Χρόνος παρασκευής 1,5 ώρα/42 κομμάτια

 

Υλικά για το φύλλο:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας νωπό (500γρ)

 

Υλικά για τη γέμιση:

  • 4 χούφτες καρύδια
  • 2 χούφτες αμύγδαλα
  • 5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.σ. κανέλα

 

Υλικά για το λάδωμα:

  • 2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη βιολογική
  • 3/4 περίπου φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο

 

Υλικά για το σιρόπι:

  • 1 κούπα νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 2 φύλλα λεμονιάς
  • 250 γρ. μέλι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση

  • Αρχικά ψήνουμε 10 λεπτά στους 180 στον αέρα τα αμύγδαλα γιατί τα θέλουμε καβουρδισμένα. Προσέχουμε να μην τα ψήσουμε πολύ γιατί θα είναι πίκρα. Τα αλέθουμε στο multi ή στο γουδί χοντροκομμένα μαζί με τα καρύδια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε την φρυγανιά, την κανέλα και ανακατεύουμε.
  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη να λιώσει και αφού το βγάλουμε από την φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί.
  • Τοποθετούμε στην άκρη του φύλλου δύο βελόνες πλεξίματος ή μια βέργα και τυλίγουμε σε ρολό όχι πολύ σφιχτά. Αφαιρούμε τις βελόνες ή την βέργα και μαζεύουμε σουρωτά το ρόλο. Το ακουμπάμε στο ταψί.
  • Συνεχίζουμε ανά δύο πάλι τα φύλλα με λάδι ενδιάμεσα με την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν. Στην συσκευασία την δική μου υπήρχαν 14 φύλλα, δηλαδή έγιναν συνολικά 7 ρολά. Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε το λάδι που περίσσεψε πάνω από τα ρολά. Κόβουμε σε κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στην χαμηλή σχάρα μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί καλά κι από μέσα (περίπου 60-80 λεπτά ανάλογα τον φούρνο)
  • Όταν βάλουμε το σαραγλί στον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό, τα φύλλα και την φλούδα λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά. Μόλις το βγάλουμε από την φωτιά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το μέλι και ανακατεύουμε να λιώσει το μέλι. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Μόλις βγάλουμε το σαραγλί από τον φούρνο, περιχύνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει.

 

Μην ξεχνάτε το βασικό μας συστατικό είναι το μέλι για αυτό επιλέγουμε πάντα το καλύτερο…

Καλή επιτυχία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Language