Μανιάτικες δίπλες χωρίς ζάχαρη

Το γλυκό της παράδοσης με μέλι

ΑΠΟ melikoukouna
56 προβολές
A + A -
RESET

Η Μανιάτικη δίπλα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό και η εκδοχή χωρίς ζάχαρη, με μέλι, είναι εξίσου νόστιμη και πιο φυσική. Ακολουθεί μια συνταγή:

 

Υλικά για τη ζύμη:

  • 4 αυγά
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού (φρεσκοστυμμένο)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

 

Υλικά για το σιρόπι:

  • ½ κούπα μέλι
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1-2 γαρίφαλα (προαιρετικά)

 

Υλικά για το σερβίρισμα:
  • Καρύδια ψιλοκομμένα
  • Κανέλα σε σκόνη

 

Επιπλέον υλικά:
  • Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

 

 

Εκτέλεση

 

Ετοιμασία της ζύμης:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάτε τα αυγά και τους κρόκους με σύρμα.
  • Προσθέστε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά.
  • Σταδιακά προσθέστε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, ζυμώνοντας μέχρι να έχετε μια ελαστική, μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Σκεπάστε τη ζύμη με πετσέτα και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

 

Άνοιγμα φύλλου και τηγάνισμα:

  • Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια. Ανοίξτε κάθε κομμάτι σε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη ή μηχανή ζυμαρικών.
  • Κόψτε το φύλλο σε λωρίδες (πλάτους περίπου 5-6 εκ.) και, αν θέλετε, δημιουργήστε σχήματα τυλίγοντας τις λωρίδες σε ρολό ή “διπλώνοντας” τες ελαφρώς.
  • Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίστε τις δίπλες μέχρι να χρυσίσουν.
  • Αφήστε τις να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.Μανιάτικες Δίπλες xωρίς Ζάχαρη

 

Ετοιμασία σιροπιού:

  • Σε κατσαρολάκι, βάλτε το μέλι, το νερό, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  • Ζεστάνετε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί το μέλι και να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι.
  • Αφαιρέστε την κανέλα και τα γαρίφαλα (αν χρησιμοποιήσατε).Μανιάτικες Δίπλες xωρίς Ζάχαρη

 

Σιρόπιασμα και σερβίρισμα:

  • Βουτήξτε τις δίπλες στο ζεστό σιρόπι μία-μία, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά.
  • Τοποθετήστε τις σε πιατέλα και πασπαλίστε με καρύδια και κανέλα.Μανιάτικες Δίπλες xωρίς Ζάχαρη

Μανιάτικες Δίπλες xωρίς Ζάχαρη

 

 

Συμβουλές

Αν θέλετε πιο λεπτό φύλλο, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγο περισσότερο.

Το σιρόπι δεν πρέπει να βράζει όταν τοποθετείτε τις δίπλες, για να μη μαλακώσουν υπερβολικά.

 

Καλή επιτυχία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Language